"Don't go there." "I went, and I came back. Then I went again." "...."

2011-01-12 | 22:09:09 | Kategori: Allmänt tuff | 0 kommentarer

"Skinnskalle (engelska skinhead), en medlem av någon av de subkulturer som framför allt kännetecknas av rakat huvud eller snaggat hår, vanligtvis 1–4 millimeter långt. Skinnskallekulturen är en av de få subkulturer som har en multietnisk bakgrund. (!!!)[1][2] Skinhead var fram till 1995 den vanliga svenskspråkiga benämningen i bland annat TV-nyheterna. En annan vanlig benämning är skinnhuvud. Opolitiska subkulturer med rakad skalle har funnits ända sedan 1960-talet.[1]

Den ursprungliga skinnskallekulturen i Storbritannien var en vidareutveckling av modskulturen[3] och togs från den stil som unga gangsters (rude boys) på Jamaica (!!!) hade under början av 1960-talet.[4] Rude boys var i sin tur, precis som mods, influerade av det mode som vuxit fram på de välrenommerade universiteten på USA:s östkust - så kallad "Ivy League"-stilen. Denna innefattade bland annat button down-skjortor från företaget Brooks Brothers i New York och loafers. När detta mode sedan kom till England i början av 1960-talet så byttes de amerikanska märkerna ut mot engelska, som Ben Sherman och Fred Perry.

När mods mot slutet av 1960-talet tog till sig influenser från hippies och psykedelia valde de mer hårdföra att i stället renodla stilen och överdriva det som ansågs vara typiska markörer för brittisk arbetarklass. Detta resulterade först i "hard mods" (cirka 1964-67)[5] och senare i den första skinnskalle-vågen (1968-72). 1969 nämndes ordet "skinhead" för första gången i brittisk press och året betraktas av traditionella skinnskallar som kulturens stilmässiga glansdagar."

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihÂg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0